PERFUMS,
OLORS, FRAGÀNCIES, SENTORS I FLAIRES (i III)
I què en direm de les moltes olors que hi
havia a la plaça de Banyoles els dimecres dies de mercat?. N’esmentarem només
una: l’olor de la polleria, la flaire dels que sentíem dels excrements de les
gallines, pollastres, , ànecs, conills i sobretot ous –que encara que no fessin
olor nosaltres la sentíem- recordem aquell tragí del dimecres al matí quan es
començaven a descarregar les gàbies buides, que s’anaven apilonant per
tenir-les a punt per encabir-hi l’aviram. A la polleria hi concorrien
compradors i venedors. Els venedors eren els pagesos de la rodalia que venien a
oferir la magnífica població dels seus galliners i els ous de les seves
niarades. Les dones eren les que venien a vendre aquesta mercaderia, mentre
l’home anava cap a la plaça de les Rodes que hi havia el bestiar gros, a vendre
un vedell o mercadejar una euga.
Els compradors eren els pollaires (Caliro,
Pinell, Cames...)
L’oscil.lació dels preus dels ous solia ser
de deu, vint o trenta cèntims per dotzena. Aquestes quantitats que ara semblen
insignificants, en altra temps tenien la seva importància en l’economia
familiar.
Els ous eren portats al mercat dins uns
grans cistells i ben protegits en palla. També en sortien entre capes de palla
dins unes grans caixes confeccionades amb uns enreixats de fusta. El mateix
tipus de caixes que també servien per traslladar l’aviram, que s’airejava
degudament entre barrots (cistells tapats amb tela metàlica.)
Una de les flaires que trobàvem més
agradables era la del pa, i més concretament la dels panets de Viena. Aquelles
olors han desaparegut, i el pa d’ara no té res a veure amb aquelles peces de
barra o rodones, daurades i cruixidores. Quan anàvem al forn a comprar el pa
ens donaven la torna, que a vegades ens la menjàvem pel camí. Eren uns trossos
de molla suau, amb una crosta d’un color i un sabor inoblidable.
Una fortor que s’escampava per la plaça dels
Turers i de les Rodes i pel carrer Colom era el del pèl socarrimat dels cavalls
que eren calçats davant la porta de can Marès, del portal de can Massanella i
de cals Gitanos que ferraven cavalls a l’aire lliure.
En l’època de l’escassesa del tabac, els
fumadors fumaven tota classe d’herbes i fulles seques que deixaven, quan es
consumien, una fetor trista i rònega, ben descriptiva de l’estat de misèria en
què ens movíem.
Els
tallers de fusters i les serreries de fusta desprenien una ben característica despresa de la fusta que
anaven serrant. Si bé l’olor de les serradures era molesta, l’olor més aviat
era agradable.
També
per la ciutat es podia percebre l’olor de la cola que els fusters mantenien
escalfant-la al pas de la porta del seu
establiment. I quan donaven a les seves obres una capa de vernís s’estenia per
l’entorn una barreja d’aroma i fortor..
També
es feia sentir l’olor del cafè que en Quim Grilló torrava a la vista de tothom
a la plaça Major. (parlar també d’en Francesc del cafè).
Ja
hem parlat de la flaire de xocolata que desprenia la fabriqueta d’en Mas a la
plaça de Sant Pere del rec del Tint, Però també hem de dir que aquesta olor es desprenia a la carretera
d’anar a Girona, quan passaves davant de les fàbriques Torras i Amatller.
I l’olor de les confiteries, on davant
d’elles ens impregnaven de la fragància dels brunyols, sobretot per Setmana
Santa, de les coques llamineres i del cremat dels torrons de gema per Nadal.
A
les tavernes se sentia olor de vi. A can Ralita, Bernat, Andreu... A davant la
casa sempre hi havia alguna bota o bocoi, i no cal dir que l’olor del raïm
trascolat entrava en algunes cases amb samals després d’haver-los trepitjat amb
els peus..
I
quan en algunes cases mataven el porc s’escampava per tot el veïnat la
fragància de diversos embotits, la flaire de les botifarres de perol i la dels
greixots.
Si a
l’hora de dinar passàvem per un carrer que tenien la finestra de la cuina a
tocar la vorera, podíem sentir l’olor de l’arròs i el sofregit.
L’olor
del cànem i de l’espart denunciava l’existència dels espardenyers i dels
cistellers, i la sentor de cuir la dels sabaters i ataconadors.
També
les botigues de robes oferien les seves olors especials. Llanes, borres, sedes
i velluts tenien diferents sentors.
Quan
a la higiene personal era molt menys acurada del que ho és avui, i hi havia
casos humans que desprenien olors ben poc agradoses. Criatures que pudien a
llet agra o a pixums. Gent gran que feien pudor de peus, o que unes indiscretes
exhalacions denotaven que portaven dies i dies sense canviar-se la roba
interior i sense haver gastat gaire aigua i sabó.
La
mainada acaben els seus moguts jocs amarats de suor, i no sempre tenien ocasió
de posar-se sota una dutxa.
I
quan passava el carro de les escombraries, allò era d’espant. Les mestresses de
casa quan sentien la campana del carro la treien la galleda de les escombraries
al carrer. Allò era insuportable.
Malament
acabem aquest programa d’avui. Volíem parlar de perfums i bones olors i ja ho
veieu acabem veient passar el carro de les escombraries deixant males olors.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada