PERFUMS,
OLORS, FRAGÀNCIES, SENTORS I FLAIRES (II)
La olor que a l’espai del carrer de
l’Hospital cap a la placeta de Sant Pere no era gaire agradable era la bafarada que
sortia del portal d’una vaqueria que en
deien de can Teodoro, més coneguda per nosaltres com d’en Pau Tetxo, però allà
hi munyien vaques, i guaitar el bestiar i presenciar la munyida valia la pena.
Temps més enrera, l’edifici de la Llotja del
Tint desprenia olor de ruscla i d’alum, -mala olor perquè l’alum és un
excrement de gos que feien servir els pellaires que treballaven a la Llotja del
Tint. Tot plegat, o sia la barreja de ruscla, pells i alum, deixat en maceració
a les tines obertes, produïen una fetor que no es podia pas confondre amb cap
perfum francès. Des del col.legi dels “Hermanos”,
que era a davant de la Llotja del Tint, sentíem cada dia aquestes males olors.
A la
sortida de la placeta de Sant Pere, cap al carrer Major hi havia una petita
caseta que envaïa un tros de carrer, era la fabriqueta de Xocolata Mas que
treballaven la xocolata a la vista i a l’abast del consumidor. Entre les olors
del barri, la de la xocolata Mas competia amb la de l’aiguanaf de can Fina.
Uns passos
més amunt, en un “soterrià” hi tenia el forn en Mercader. Sovint es barrejava
la flaire de la xocolata amb la de pa calent. Més d’una vegada ens havíem
entretingut espiant com el forner pastava allà baix al celler. Al racó hi havia
el molí de la Victòria amb molta fressa de moles i polsim de farinades. El
moliner era un home d’ulleres gruixudes plenes de pols. Picava moles i
ensacava, sempre rondinant, i amb brot de pi a la boca que havia estirat de les
feixines del flequer veí. D’allà davant en sortia una altra farinosa aroma. La
fàbrica de fideus Hostench, amb una fresca alenada de pasta molla, quasi
mengívola. I allà on hi havia una gran varietat d’olors era a la botiga de
comestibles de la Xaleta,, que era al costat de la rentadora del Tint. El matrimoni
Xalet –ell es deia Pere Roura i ella Enriqueta Grèbol- feien una parella força
pintoresca. Tots dos havien fet
l’Amèrica tres vegades. Ell era un home
força estrafolari que sempre portava barret. Els barrets d’en Xalet eren
famosos. A la darrera embarcada en va dur mitja dotzena, comprats a Buenos
Aires. La Xaleta ja ho deia. “ No se’l sap treure del cap el seu barret
d’americano”. ... Una vegada –era republicà de l’Ateneu- els seus companys de
joc li van dir, fent broma. En devies comprar un vagó de barrets... I ell, va
contestar: Si m’en torneu a parlar, plego d’aquí i em faig carlí de la Joventut
Catòlica.
En
Xalet havia sigut baster, volia fer diners i s’en va anar a l’Argentina. La
Xaleta deia: Hi vam estar tres vegades. I no li provava. s’enyorava....
“Tornem-nos-en? I tornaven. Un cop va tornar sol en Xalet. Ella feia de cuinera
i ell va observar que a Buenos Aires condimentaven abundosament els macarrons
amb bolets salats. Allà no se’n cullen, i en Roura en va pensar una de les
seves: T’arribaràs fins a Banyoles i tornaràs carregat de rovellons, negoci
rodó”. Però, nois, aquell any no va ploure... i va tornar de buit
La botiga de queviures de la Xaleta era una
d’aquelles que avui ja no en queden. Llegums cuits, bacallà –sec i remullat-
olives negres i sevillanes, carbur i sosa, sal i oli, sabó i lleixiu, picadores
i fregalls. Tot a la vista i a la mà del client. Res encapsat ni embolicat.
despatxava de pressa i sempre deia: “S’ha d’aprofitar el temps, nois”. Aquest
era el seu lema, i abans de morir en va deixar constància escrita: No vull que
ningú perdi ni un quart... Igualment la gent només fa que enraonar de
negocis... Quatre “hermanes” que vagin resant i prou” I així es va fer.
I
amb la flaire de la barromera dels cigrons deixarem la plaça de Sant Pere per
seguir el nostre itinerari de les bones olors.
Saps quina era l’olor que m’agradava molt
quan jo era petit? L’olor dels gelats de
xocolata. Recordem els gelats i els gelaters de temps enrera. Els gelaters portaven una geladora i a l’estiu
passaven pels carrers cridant: “Al rico helado, mantecado helado!” Després van
venir els gelaters amb carret. A Banyoles hi havia en Mir del carrer Sant
Martirià – en Franxesc-. Portava un carret amb sostre, de dues rodes, tirat a
mà.
Recordo que havia comprat gelat a la platja,
però havíem de prendre moltes precaucions com si fos un medicament: sobretot no
el mengis si estàs suat, no el mengis si estàs constipat, i les dones, en
determinats dies tampoc podien menjar gelats...
(Llegit
a Ràdio Banyole.Del recull de cròniques d’Antoni M. Rigau, arranjades per Joan
Olivas).
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada