J.O.- Mai com ara havien abundat tant les publicacions gastronòmiques. Hi ha
fitxes, llibres, fascicles i revistes amb receptes de cuina, i programes de
ràdio i televisió a totes les emissores de ràdio i cadenes de televisió, i fins
i tot augmenten a les nostres pantalles les pel.licules amb temes de cuina. Els
cuiners estan de moda.
S.D.- I estem a l’època dels plats
cuinats. Es veuen establiments de plats
cuinats, i diuen que tot això és conseqüencia de l’alliberament de la dona. Es
diu que les dones detesten els fogons i com més lluny en poden estar, millor.
Si voleu que us sigui franc, jo encara no sé on van a parar aquests centenars
de receptes de cuina destinades a les mestresses de casa, la majoria de les
quals no volen cuinar ni en tenen tirada.
J.S.- En temps passats, quan la dona no
treballava vuit hores ni tenia cap preocupació específica si no era la
d’encarregar-se de la casa, del marit i de les criatures, el seu llibre
preferit era el de la “Carmencita o la buena cocinera”. un popular llibre de
cuina – l’únic- que no faltava a cap racó del ni a cap armari de paret.
J.-O- Tens raó. Però jo recordo que a casa
durant molts anys hi va haver un altre llibre que se’n deia “La teca”, de
l’Ignasi Domènec. Encara corre pels prestatges una mica resclosit perquè ningú
se’l mira. Ara miren més la televisió i es llegeixen revistes. Quan veus les
dones i els homes tan encantats mirant els programes de cuina penses que tothom
ha de sentir la inclinació de cuinar bé. Però no és pas això dissortadament.
S.D.- Em sembla que exagereu una mica. Avui
dia també hi ha dones que cuinen i cuinen bé a casa seva. I alguna cosa aprenen
de les lectures i programes televisius sobre aquest tema Una cosa que us haig de dir és que fa poc
em va venir a les mans un periòdic de començaments del segle passat que
publicava diversos anuncis. Un d’ells era el de les sopes Maggi en pastilles.
Suposo que l’invent, aquells anys, començava ja el camí que tots coneixem. Amb
el contingut d’una pastilla n’hi havia per dues o tres racions. Suposo, Joan Saubí, que la teva sogra i la
teva dona, a la botiga de casa teva. Al carrer Guimerà, havien venut moltes
pastilles de caldo Maggi.
J.S.- I sopes de caldo Maggi. El caldo Maggi
era el més popular i ja venia de principis del segle passat. Però el que recordo
més era el d’Avecrem “caldo de pollo cien por cien”, un producte de Gallina
Blanca que es venia molt en els anys cinquanta i seixanta.
J.O.- Anant més endarrera, o sigui en els anys
del caldo Maggi, va entrar a la cuina una eina que va fer molt de servei a les
cuineres: el molinet de cafè –la trituradora a braç-. Primer va ser una capsa
de fusta i després de metall. A dintre hi havia un petit aparell de molineria i
mitjançant un manubri es feia rodar i esmicolava o polveritzava els grans de
cafè.
S.D.- En aquesta època que tu dius de les
primeríes del segle passat, el que no mancava mai en un racó de la cuina era la
botella d’Anís del Mono..... I en els anys 50/60 ja van començar a arribar les
Coca-Coles que es podien posar a les neveres, que s’anaven introduint. Eren
refrigadors Super-9 i hi havia models de luxe amb llicència Westinghouse. Només
cal repassar la revista Horizontes d’aquelles dècades i veureu anuncis en els
que es pot comprovar l’evolucio dels estris de cuina i de la indústria de l’alimentació.
Llegeixo un anunci que diu: “Para productos de calidad, la marca D. Gaseosa,
Limonada, Naranjada, Piña, Menta, Café”.
J.S.-
La marca D. era de Santiago Daurella, de Barcelona i en tenia
l’exclusiva a Banyoles la fàbrica de Planas, Mitjà i Companyia Espumosos Plami.
L’anunci d’aquesta fàbrica de bebidas carbónicas diu: “La casa que elabora
todos sus productos com materias de primera calidad, embotellados con agua
potable procedente del manantial de su propiedad. Analizada periòdicament por
la Jefatura Provincial de Sanidad.”
J.O.- A la revista Horizontes hi havia sempre
una pàgina de Lejía Guerrero que “blanquea y desinfecta perfectamente”.El
dipositari a Banyoles era en Martirià Pararols. I en els números de la festa
major no hi mancava mai el de la confiteria i pasteleria Miquel Boix, primitiva
casa de la tortada d’ametlla, I el del
Horno San Jorge, panaderia y pasteleria” anunciant també “tortadas de almendra”
(el propietari del Forn era l’Esteve Boscmonar).
S.D.- I amb aquells anuncis de festa major
tampoc hi podia faltar el de xampany, i aquest era gairebé sempre el xampany
Lincon , de les cavas de Sant Sadurní d’Anoia que representava en Julià Puig
Manyelich, carrer Sant Martirià,59.
J.S.- A l’any 51 s’anunciava la “Apertura
oficial de la fábrica de bebidas carbónicas
Miranda,instalada en la calle Alfonso XII, 54: Especialidad en gaseosas
y frutas variadas. depósito de aguas minerales y cerveza”
J.O.-I en quant a això que hem dit de les
neveres,un dels primers comerços que en van vendre va ser el d’en Joan Yani, al
carrer del Mercadal. Era el representant de la AEESA (Anglo Española de
Electricidad i anunciava “el refrigerador de gran distinción y utilidad para el
hogar moderno. refrigerador electro automàtico, una maravilla de presentación y
tècnica”, “disponiendo además de toda clase de recambios y del correspondiente
personal capacitado para el cálculo, reparación y montaje de toda clase de
màquinas frigoríficas”.
54: Especialidad en gaseosas
y frutas variadas. depósito de aguas minerales y cerveza”
J.O.-I en quant a això que hem dit de les
neveres,un dels primers comerços que en van vendre va ser el d’en Joan Yani, al
carrer del Mercadal. Era el representant de la AEESA (Anglo Española de
Electricidad i anunciava “el refrigerador de gran distinción y utilidad para el
hogar moderno. refrigerador electro automàtico, una maravilla de presentación y
tècnica”, “disponiendo además de toda clase de recambios y del correspondiente
personal capacitado para el cálculo, reparación y montaje de toda clase de
màquinas frigoríficas”.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada