LA QUARESMA - EL SALPÀS – LES PALMES
Com a tradició religiosa en la Quaresma,
Banyoles conserva la processó dels Dolors.
Salvador Duran: (parlar de la processó)
I passada la Quaresma, arribàvem a Pasqua.
¿Què us sembla si parléssim de la Pasqua, de la mona i de les cantades de Caramelles?
-De tot això en podem parlar, però primer
hauríem de parlar d’una cerimònia que es feia en aquest temps -no sé si encara
es fa – que en dèiem el salpàs.. No tinc gaire coneixement del seu orígen però
sembla que era una antiga pràctica o costum heretat de l’Edat Mitjana. La cerimònia consistia en la benedicció de
les cases per part del capellà, que aspergia aigua beneita barrejada amb sal a
les façanes, prop dels portals. Es feia a les cases de la vila i a les masies
de pagès. Acostumava a fer-ho el vicari, acompanyat d’un parell d’escolans.
Sortien de bon matí, a peu cap a les rodalies del poble, seguint camins i travessant
camps ben bonics perquè ja érem a la primavera. A les cases del terme i de tot
Banyoles, el mossèn, amb una cullera espargia l’aigua beneita, portadora de benignes
i cristianes virtuts. A Banyoles ho feia el rector, o el vicari o altres
capellans de la parròquia, que allavores n’hi havia a dojo.
Portaven un salpasser, que és un objecte que
servia per a fer les aspersions d’aigua beneita que esquitxaven a la façana de
les cases. Hi ha una cultura popular sobre el salpàs que diu a les regions
pirinenques en fer el salpàs, el capellà beneeix la sal i l’aigua; els escolans
que l’acompanyen duen palmons beneïts el dia de Rams i els deixen a les cases
dels habitants d’aquestes i donen una almoina que sol consistir en ous o
formatge o diners. La sal beneida la donen al bestiar; l’aigua beneida serveix
per a l’aspersió de la casa i també en donen un glop a la mainada.
La tradició aquesta s’ha perdut, però ha
augmentat la de la mona. Però vosaltres recordareu que abans no sentíem parlar
pas de la mona. El que no faltava mai a les cases era el tortell, això si. El
tortell que donava el padrí el dia de Rams. La mona era una tradició més de
grans ciutats. En els pobles eren més tortellers. I el tortell s’esperava amb molta il.lusió. (parlar
de tortells i els dolços que es penjaven a les palmes)
(Salvador Duran i Joan Olivas- parlar de les
palmes).
PALMA.-Fulla de palmera engroguida a l’arbre
.per haver estat privada de la llum) treballada amb les tècniques de la
cistelleria i portada especialment per les nenes a la benedicció del diumenge
de Rams, habitualment guarnida amb llaços, confits, adorns, etc.
PALMÓ.- Fulla de palmera que ha estat lligada
amb altres de manera que no rebi l’acció de la llum, i així perdi el color
verd.
ELABORACIÓ.- Les lacínies de les palmes
datileres, en canvi, s’empren únicament per fer les palmes pel diumenge de
Rams. Es tria la palma, s’ensofra, es respalla amb un raspall d’arrels i es
treballa i arrissa.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada