LA CUINA I EL MENJADOR (III)
EL GANIVET.- Aquells homes que vivien fa
milions d’anys a les coves de Serinyà, i aquells altres que més endavant
pescaven i caçaven pels volts de l’estany, a la Draga, ¿com s’ho manegaven per
tallar en filets i rodanxes l’animal que havien caçat?. No van ser ells els qui
van inventar el ganivet? Eren gent forçuda i cepada i devien tenir una bona
gana. A l’hora d’endrapar es deurien menjar les cuixes dels quadrúpedes com qui
menja bacallà esqueixat, es lleparien dits i bigotis i santes pasqües. Aquella
tècnica del mata i degolla, capola i talla devia fer aparèixer les dagues i el
coltells i el nostre estimat i temut ganivet, aquest instrument de fulla
llarga, generalment d’acer i ben esmolat, proveït d’un mànec, que ha quedat
definitivament incorporat al calaix o al cabàs de les eines.
L’enginy i l’afany de comercialitzar la
troballa va fer sorgir l’ofici artesanal de daguers (Esmola que esmola, fes
dagues, daguer, fes dagues que passin les malles d’acer (El ferrer de tall),
dels espasers (Fiel espada triunfadora...de la sarsuela) i dels ganiveters.
Ganivets de tota mena; de taula, de cuina, del pa, del pernil, de butxaca,
petits i grossos, tota classe de ganivets es poden veure a les parades del
mercat.
(Recordar els ganiveters de Banyoles: a cal
Ganiveter, a can Portella, esmolar ganivets amb la mola de can Portella, els
esmolets que passaven pel carrer).
En temps antic els ferrers de tall van fer el
seu agost. En el nostre país, del segle 15 al 19, ganiveters, daguers,
esmoladors i forjadors d’armes i eines blanques en general, van formar un
poderós gremi.
Un col.lectiu de persones, que més s’alegraria
amb la troballa del ganivet, i que, encara avui, és per a ells una eina del tot
imprescindible, serien els cuiners. La cuina, sens dubte, abans més que ara, ha
estat sempre afalagada per l’home. Des de les bacanals de l’antigor, passant
pels àpats medievals, les disbauxes renaixentistes i els refinaments de la
cuina francesa, fins arribar a la bona cuina de casa nostra, un bon cuiner ha
estat sempre una persona ben desitjada, buscada i ben pagada. Mireu, un bon
cuiner va confiar un dia el seu secret: cada cuiner “coneix” el propi ganivet,
i és amb ell que és capaç de mostrar el seu mestratge en l’art culinari,
tallant prim i gruixut, capolant i trinxant, sense endur-se’n mai un dit per
davant.
( Recordar cuiners banyolins: els de l’hotel
Flora, Mundial, Xavanet, Mirallac, Bernat, Andreu, Ralita...Alguna anècdota)
El calaix dels coberts de gairebé totes les
cases, acostuma a ser un vertader mostruari: peces oxidades de diferents jocs
de coberts, ganivets oscats, mànecs desgavellats,forquilles amb punxes tortes,
culleres desllüides, algun residu de cobert de plata regalat, culleretes de
diferentes mides i mesures, etc. En fi, un calaix curiós i ple de sorpreses. El
joc de coberts “bons” (si n’hi ha) es reservava pels àpats més solemnes i
festius Hi ha qui passa la vida guardant coses, per finalment, deixar-les
definitivament; això sí, ben guardades.
Des d’anys i panys, el ganivet forma part del
parament bèl.lic de la taula. Segurament el que més imposa. D’infants, ni
tocar-lo; de més grandets, amb molt de compte. Allò que talla, talla igual un
dit que una pastanaga. D’una cullerada o d’una forquillada no l’ha dinyat mai
ningú, però sí d’una ganivetada. Francament, el ganivet és un estri útil, però
antipàtic. Te’n serveixes per necessitat, i després compta i fora.. Això sí, hi
ha també ganivets d’enganyifa, que més d’una vegada et posen en un bon
compromís: t’asseus a taula i no pots tallar-hi ni un rave.
De fet, cada àpat és com una petita guerra
domèstica. Finalitat primordial: matar la gana. Primer pas: adquirir la matèria
prima al mercat o al supermercat, afrontant la guerra de preus, la pilleria i
la picaresca del món de la compra-venda. Segon pas: la guerra culinària en la
qual la mestressa de casa descarrega tota l’agressivitat acumulada, matant,
tallant, picant, trinxant, bullint, fregint, escalivant, coent, etc. Tercer
pas: parar la taula com un exèrcit en ordre de batalla. “A la taula i al llit
al primer crit”; és com un crit de guerra: ha arribat el moment de matar la
gana. Des de qualsevol racó de la casa se sent l’entrexoc de les armes i la
cridòria dels guerrers. Ganivets de tota mena entren en joc, i en un tres i no
res, es passen els taps de les viandes i dels fruits del camp, i de la fauna
marítima i terrestre. I... bon profit!
La desgràcia es que amb un bon ganivet pot
fer-s’hi també una mala feina. Avui, degut a la problemàtica social dels
nostres dies, i també, perquè no dir-ho?, als desencadenats egoismes i passions
de sempre, tots tenim la por al cos, que, en algun tombant del nostre camí de
cada dia, algun pispa reventa-portes i escurabosses, ens ensenyi tot posant-la a ran de coll, la fulla llisa,
lluent i ben esmolada del seu ganivet, i no precisament per fer-nos pessigolles.
Aquest mal trago no el desitgem pas per ningú.
Bé, tenim la taula parada, hem posat les
estovalles, el plat, el ganivet, la cullera i la forquilla. Un altre dia ja ens posarem a endrapar.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada