divendres, 18 de juliol del 2014

Records i memòries


ELS BOTERS


 

Avui parlarem d’un ofici que havia estat molt estès a Catalunya: els boters. És un d’aquells oficis perduts que nosaltres encara recordem haver-ne vist un parell o tres de persones treballant a la nostra població. En el programa “De casa en casa” ja vam parlar extensament de l’ofici de boter i fins i tot ens va acompanyar en Toni Bosch, qui juntament amb el seu pare havia treballat les botes a la seva casa del carrer de la Rambla.

Un altre home que feia botes era a la placeta de can Ges al carrer de Sant Martirià. Es deia..

  Fer una bota de vi requereix hores i paciència. És una feina pesada ja que es treballa en posicions forçades i es fan patir molt els ronyons. El material bàsic que s’emprava per treballar les botes era el roure i els xescles de ferro. Un cop ajustades les diferents fustes al xescle, s’escalfa l’interior per donar a la bota la corba necessària per adquirir la forma típica de la bota, mitjançant uns cables, i el torn amb l’escalfor va agafant la forma.  El més complicat és posar l’últim fleix –o xescla- que dona per acabada la forma de la bota, que ha de coincidir amb la tapa superior. Tot explicat d’una manera molt senzilla i que sembla molt fàcil, però segons els boters “t’emportes molt de cops de martell i patacades per aconseguir una bota perfectament feta i que pugui tenir molta funcionalitat”

En principi, les botes es feien servir per guardar oli, mel i vi. Amb l’arribada del plàstic, les plantes embotelladores i envasadores van substituir les botes de fusta, i només es fan servir als grans cellers, que han de tenir bons vins de reserva, i per envellir-los fan servir encara les botes de roure.

Els pocs boters que queden recorden quan el negoci vivia de les fàbriques de vi petites i mitjanes de les comarques de Girona i després es venia a granel.

A la nostra comarca els boters feien moltes botes per a les cases de pagès. I es que hi havia el costum a moltes cases de fer-se el vi. El vi casolà era bo i acreditat per tot l’any. I el vi de grau, aquell que els pagesos en deien “de bon toc” només s’aconseguia disposant de bones botes, netes i ben preparades per quan arribava la verema. Encara es guarden a pagès algunes samals, la tina, les aixetes i l’embut.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada