EL NOSTRE PA DE CADA
DIA
No hi ha dubte que
el pa, el vi i l’oli han estat, i són encara, tres aliments que des de l’any de
la Maria Castanya han nodrit la saba
dels nostres pobles. Al blat, al cep i a les oliveres el nostre clima
mediterrani els hi va molt bé.
El pa de blat és el més antic (mil anys
a.d.C.). Els savis diuen que l’any 2600 a.C. els egipcis feien el pa com es fa
avui dia.
El cas és que d’ençà
d’aquella dita “Amb la suor del teu front menjaràs el teu pa”, els homes no han
deixat de treballar per obtenir “el fruit de la terra i del treball de l’home”,
i demanar humilment a Déu com un element
bàsic, necessari “el nostre pa de cada dia”.
Un record
d’infantesa: la cara i el gest del pidolaire, trucant a la porta de les cases
demanant “un tros de pa per l’amor de Déu”, i la mare anant a buscar un tros de
pa per donar al pobre amb cinc cèntims que es treia de la butxaca del davantal
Records:El costum que
teníem de senyar amb el ganivet aquells olorosos pans de dos quilos abans
d’escapçar-ne el crostó.
Fèiem un petó al pa
quan ens havia caigut a terra i el recollíem. Els escrúpols morals que ens
afligien quan, algun dia de desgana llençàvem el pa a la paperera del col.legi
o el donàvem a un gos mort de gana.
Aquesta veneració,
gairebé sagrada del pa, es reflecteix en la tradició estesa arreu de Catalunya,
de beneir petits pans en la celebració litúrgica de la festa d’alguns patrons,
una reminiscència de l’ofrena del pa destinat a l’Eucaristia. (Recordem la
festa dels sants Abdón i Senén amb l’entrada dels veïns del Terme entrant pans
i coques treballades als forns casolans, amb el toc de les Lilaines. I el lliurament de trossos de pa beneit a
l’ermita de Santa Quitèria a Sant Miquel de Campmajor,)
Avui, les fleques de
les grans ciutats semblen “boutiques”. La clientela pot escollir entre moltes
classes de pa: blanc de barra o de pagès, pans integrals i morens elaborats amb
els productes de la mòlta del blat i d’altres cereals i llavors.
La moda, la dèria, i
en alguns casos la conveniència d’aprimar-se fa que sovint el calaix del pa
resti buit, i el “ganivet del pa” inactiu.
Però nosaltres no podem oblidar aquelles llesques de pa, de pa tou,
untades amb tomata i sucades amb oli, o el saborós “pa amb vi i sucre”, o les
torrades amb all. I és molt apetitós i sempre ens ve de grat, de poder sucar pa
en una bona salsa. Ai, senyor, de quin pa fem rosegons!
Diuen que el pa ha
anat de baixa. Què us en sembla?. La veu popular diu que el que es ven ara és
molt inferior, no té res a veure amb aquelles peces de barra o rodones,
daurades i cruixidores. Abans, els nois i noies quan anàvem al forn a comprar
el pa teníem el dret de menjar-ne la torna pel camí de retorn a casa. Parlem de
la torna.
LA TORNA. Generalment
era una llenca de coca, tendra i calenta. La torna no era cap propina: era allò
que s’afegia per acabar de fer el pes (Ai, senyor, al llarg de la vida de cada
dia, hi ha tantes coses que no ens acaben de fer el pes!)
La torna (a vegades
eren panets de Viena o llonguets) no tornarà. Ara les fleques han canviat i a
més de pa fan pastes i pizzes de tota mena. La bona olor i la bona vista també
tenen un preu.
Creieu que ara se’n
menja menys de pa?. Diuen que ha perdut prestigi, se’n menja molt menys. Però
el cert és que cada dia veig més jovent menjant llargues barres de pa en els
Mac Donalds. ¿Es pa allò que serveixen?
Jo recordo que en
temps de guerra no hi havia pa, o n´hi havia molt poc. I el feien moreno. Sort
en teníem que a Banyoles hi havia molta gent que eren pagesos i alguns, com
nosaltres , que teníem familiars pagesos, i el pa no ens mancava mai a les
nostres taules.
Recordo haver vist
molts pagesos en dies de mercat que sortien de les fleques amb uns grandiosos
pans de tres quilos.
La guerra civil va
suposar per als banyolins, el mateix que per als demés pobles, un canvi radical
en tots sentits. El pa era racionat, i a les fleques hi havia llargues cues.
Acabada la guerra
(parlar de quan els pagesos havien d’anar a entregar sacs de farina al
Sindicato Nacional del Trigo)
Dels banyolins es
deia que èrem “panarres”, o sigui grans consumidors d’aquest bàsic aliment.
Fent memòria recordem que els forns de pa eren bastant abundants. Recordem: al
carrer Major, cala Miquela (després can Padrés), can Feliu Pagés. Placeta de la
Font, can Gepet. Plaça Major: can Carbó, can Quintana, can Mercader. carrer
Gran: .....................; Plaça Turers, can Boschmonar. Plaça Rodes: can
Mingo..... Toca-Toca. I altres.
En aquell temps no es
coneixien les modernes panificadores i els flequers elaboraven el pa en el
seu forn i juntament amb la seva família
el despatxaven a la pròpia botiga. La cocció es feia amb llenya o millor dit,
els forns es calentaven amb la combustió de feixines, majorment de bruc i arboç
secs. Recordem que a les façanes de les panaderies era freqüent veure feixines
apilades que els llenyataires havien descarregat. (Al carrer Major encara es
poden veure quatre anelles de ferro clavades a la paret que servien per
resguardar els fils elèctrics i per recolzar-hi les feixines abans de fer
l’últim esforç amb la corria per acabar-les de pujar dalt del terrat.
Les fleques comptaven
amb la seva parròquia constant i fidel, que venia determinada pel tracte
amistós i per les preferències del consumidor en quant a elaboració i gust de
producte. Eren temps de competència, per això els flequers s’esmeraven en
oferir qualitat i bon servei. D’aquí que n’hi havien que oferien la coca
ensucrada –coca llaminera- i també n`hi havia que portaven el pa a domicili,
amb uns coves coberts amb un tovalló.
Abans havíem menjat
molta coca llaminera. Quan teníem una bona gana, sortíem del forn amb la coca i
ens la menjàvem acompanyada d’un bon tros de xocolata. Fins i tot l’havíem
sucat en una tassa de xocolata. Encara avui en algunes festes recordo les que
es fan als locals parroquials després de la missa del gall- podem menjar coca
llaminera amb xocolata desfeta.
En el nostre país hem
tingut la murrieria de posar bona part de la producció pastissera sobre
l’advocació dels sants i festes de guardar. Totes les coques-pastís han caigut
en aquest dolç parany. De coques-pastís de Sant Joan i Sant Pere se’n despatxen
a milers arreu del país (recordar altres coques-pastís: la de Sant Jordi,
coques de greixots, coques de crema...)
I prou per avu perquè
quedarem fets una coca. Ens sembla que avui en aquest programa hi hem posat més
pa que formatge. Ha estat un programa més llarg que un dia sense pa. L’hem
pastat con hem pogut. O com hem sabut. Si us ha agradat feu com nosaltres:
mengeu coca. N’hem portat una per repartir-nos entre tots tres, millor dit,
tots quatre. Perque avui aquí som com sempre, en Salvador Duran, en Joan Saubí, en Joan Olivas i el que ens controla a
l’estudi de Ràdio Banyoles. Bon profit!.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada