dimarts, 15 de juliol del 2014

Records i memòries


TORNEM FICAR-NOS A LA CUINA


 

Des de fa unes setmanes hem anat ficant-nos dintre les cuines  parant taula i explicant-vos algues coses dels estris que solen usar-se en aquests llocs que tots nosaltres hi passem forces estones. Però de la cuina en sí potser no n’hem parlat gaire. Els que tenim una edat avançada recordem les cuines d’antany, aquelles cuines petites que cremaven carbó vegetal. Vinga ventallar i bufar i coure els ulls i encendre i colgar de cendra i tornem-hi cada dia de bon matí que allò era un matament. No cal detallar i anem per la cuina moderna.

En principi la cuina és l’espai destinat a coure els aliments i fer-los mengívols, i la cosa seria senzilla si no visquéssim immersos en la societat de consum. Si un dia estreneu un piset humil, no tardarà a presentar-se un jove elegant, amable i perfumat, que us dirà poc més o menys:

“Senyora, ¿amb aquestes mans divines que vostè té, perquè no prepara un gratinat al seu marit i el sorprén?, la cuina que la nostra casa li ofereix té de tot. I perdoni que insisteixi, però amb aquesta pell tan blanca i suau, com és que encara no té rentadora? (i li endinya una rentadora)... i perquè corre el risc de trencar un plat amb aquests dits tan ben tornejats? (i li ven una rentadora de plats, i una vaixella, etc, etc..

Aleshores la cuina queda plena d’estris admirables i com que un altre jove li ha fet canviar les llosetes de les parets, les aixetes, els vidres i els armaris, la cuina és la peça que fa més goig de la casa. Aleshores us proposen de tirar a terra un tempanell, i aprofitant una altra cambra, vinga, a fer una cuina gran, alegre i acollidora. Un altre jove proporciona, a terminis naturalment, els mobles adients a aquella cuina d’estil italià o suec i acaben tots dinant a la cuina I la mestressa vinga a fer la cuina condimentant els aliments

Cuiners/eres de restaurants de Banyoles: Tarradas (hotel Flora), Xavanet, Banal (la dona), Comas, Mirallac...

Anècdotes (Josep M. Tarradas va ser un dels primers homes de Banyoles que va filmar escenes de la ciutat ).
Llibres sobre cuina. Aquí tenim un especialista amb aquest tema que és en Jaume Fàbrega. I l’Ajuntament ha editat un llibre sobre la cuina que feien els abats del Monestir. Un altre dia en parlarem. Avui deixem-ho aquí

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada