TORNEM
FICAR-NOS A LA CUINA
Des de fa unes
setmanes hem anat ficant-nos dintre les cuines
parant taula i explicant-vos algues coses dels estris que solen usar-se
en aquests llocs que tots nosaltres hi passem forces estones. Però de la cuina
en sí potser no n’hem parlat gaire. Els que tenim una edat avançada recordem
les cuines d’antany, aquelles cuines petites que cremaven carbó vegetal. Vinga
ventallar i bufar i coure els ulls i encendre i colgar de cendra i tornem-hi
cada dia de bon matí que allò era un matament. No cal detallar i anem per la
cuina moderna.
En principi la
cuina és l’espai destinat a coure els aliments i fer-los mengívols, i la cosa
seria senzilla si no visquéssim immersos en la societat de consum. Si un dia
estreneu un piset humil, no tardarà a presentar-se un jove elegant, amable i
perfumat, que us dirà poc més o menys:
“Senyora, ¿amb
aquestes mans divines que vostè té, perquè no prepara un gratinat al seu marit
i el sorprén?, la cuina que la nostra casa li ofereix té de tot. I perdoni que
insisteixi, però amb aquesta pell tan blanca i suau, com és que encara no té
rentadora? (i li endinya una rentadora)... i perquè corre el risc de trencar un
plat amb aquests dits tan ben tornejats? (i li ven una rentadora de plats, i
una vaixella, etc, etc..
Aleshores la cuina
queda plena d’estris admirables i com que un altre jove li ha fet canviar les
llosetes de les parets, les aixetes, els vidres i els armaris, la cuina és la
peça que fa més goig de la casa. Aleshores us proposen de tirar a terra un tempanell,
i aprofitant una altra cambra, vinga, a fer una cuina gran, alegre i
acollidora. Un altre jove proporciona, a terminis naturalment, els mobles
adients a aquella cuina d’estil italià o suec i acaben tots dinant a la cuina I
la mestressa vinga a fer la cuina condimentant els aliments
Cuiners/eres de
restaurants de Banyoles: Tarradas (hotel Flora), Xavanet, Banal (la dona),
Comas, Mirallac...
Anècdotes (Josep M. Tarradas va ser un dels
primers homes de Banyoles que va filmar escenes de la ciutat ).
Llibres sobre cuina. Aquí tenim un especialista amb
aquest tema que és en Jaume Fàbrega. I l’Ajuntament ha editat un llibre sobre
la cuina que feien els abats del Monestir. Un altre dia en parlarem. Avui
deixem-ho aquí
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada