LA CUINA I EL MENJADOR (II)
Una cullera que recordem amb pànic és la del
senyor metge, quan ens feia obrir la boca per mirar si teníem angines. A mi em
feia venir atacs de fàstic. Prou que m’escarrasava a obrir la boca com un ocell
i a treure la llengua tan llarga com la tenia. No hi havia res a fer. Ell
ficava la cullera coll avall.
Una altra cullera en la que hi tinc un mal
record, era una de fusta en la que m’obligaven a engolir oli de fetge de
bacallà. Prou que amb els dits em pinsava fort el nas. No hi havia res a fer. Havent
acabat engolia a cuita-corrents sis o
set cullerades de sopa, però aquell mal gust no marxava.. L’oli de fetge de
bacallà o l’oli de ricí, demanaven un bon cop de coll per empassar-se’ls coll
avall.
Hem de dir-vos que a Banyoles hi havia una
indústria especialitzada en articles de fusta per a taula i cuina. A les
primeres dècades del segle passat la fàbrica d’en Joan Vila, situada en el
carrer de Bàscara era l’única fàbrica d’Espanya on es fabricaven articles fins
de fusta, com culleres, forquilles, coberts per l’ensiam, batedors pel xampany,
ganivets, salers, aixetes, espàtules, maces per a picar carn, motllos per
mantega i altres varietats d’objectes per l’estil, tots fins i pulimentats des
dels més econòmics d’ús corrent fins els que constitueixen una nota Chic en les
taules de bon gust. Abans de la guerra del 14 tots aquests utensilis es
treballaven a les fàbriques d’Audeville, Saint Claude i Etereins (França) i les
de la Selva Negra i Biefelt d’Alemanya que eren les que assortien el mercat
espanyol Durant la Guerra Europea la fàbrica de Banyoles es va fer mestressa
del mercat de la península. La fàbrica se’n deia La Pirinaica i rebia la
protecció de l’Estat concedint-li el privilegi de totes les perfeccions introduïdes
en les seves manufactures. Aquesta casa fabricava la “cullera especial de fibra
esterilitzada per a medicines”, que va obtenir una gran acceptació degut a les
moltes avantatges que tenia sobre les altres culleres usuals. Va ser recomanada
pels metges de més renom i de venda en les més importants farmàcies. Els
objectes de la fàbrica d’en Joan Vila van merèixer Medalles d’honor a les
exposicions de Barcelona i de Londres.
No sabem si a vosaltres us agrada més menjar
amb cullera o amb forquilla.
Parlem ara una mica de la forquilla. És un
estri de metall, d’una sola peça, en forma de forca, amb dues, tres o quatre
punxes, el qual serveix per portar-nos l’aliment a la boca.
Sabeu que deia el metge de casa? Que el millor
reconstituient és la forquilla. “Tens gana, noi? Doncs, menja!” Santa paraula,
sobretot després d’un dejuni forçós. Les primeres patates bullides i el primer
peix bullit, ben amanidets amb oli, que n’eren de bons!. Recordo també haver-li
sentit dir que, en aquest país, mengem molt, massa, i encara malament, L’ideal,
afegia és “esmorzar com un rei, dinar com un senyor i sopar com un pobre”
Tots hem sentit a parlar del celebrat
“esmorzar de forquilla”. Es molt corrent en indrets de muntanya i en el camp.
Suposo que n’heu fet alguns, sobretot quan heu anat d’excursió.
Però ara no se’n fan gaires d’esmorzars de
forquilla, almenys a les ciutats. Som mandrosos per llevar-nos i ja des del
matí anem fora de temps i començar les corredisses: córrer cap al treball amb
el cor adormit, l’estómac encongit i la cara de son. No hi ha temps per fer
“parada i fonda”, ni esma per cuinar i menjar. I, encara que “el camí de la
boca ningú l’equivoca”, el perill que ens caigui la forquilla de les mans o de
portar-nos el menjar a l’orella és evident.
La forquilla ve de forca. Mireu, el plat és
com una petita era on hi han descarregat allò que, fet i pastat, serà el nostre
aliment. La forquilla, com la forca, gira, regira, apilota, tria i destria
l’aliment i el porta a la trituradora de la boca perquè, finalment, dipositat
en el cup de l’estómac, esdevingui aliment per al nostre cos. Una feina tan
complicada, ben feta i profitosa, no es pot dir que sigui una mala feina; ni es
pot dir que la forquilla no hi tingui art ni part, sinó tot el contrari. I
encara que llepar-la sigui perillós i gens ben vist, confessem que més d’una
vegada l’hem llepat goludament. Home, si molt convingués també menjaríem sense
forquilla i sense eines, com fan la resta d’animals irracionals. Encara que el
refrany diu que “menjar amb els dits, no fa profit”, hi ha qui s’atreveix a dir
“que els dits són la millor forquilla”
Els hotels donen a conèixer la seva categoria
pel nombre d’estrelles, i els restaurants pel de forquilles. A l’hotel, a
l’hora de l’àpat, sovint tan poc brillant, no acabes d’entendre el perquè de
tantes estrelles apagades; i al restaurant, el perquè de les forquilles, si la
quantitat i el gruix no donen per gaires punxades. Allò que punxa és que, tant
a l’hotel com al restaurant, quan veus la factura, veus les estrelles. Les
dues, tres o quatre forquilles, és a la taula on s’han de veure i acreditar.
Aneu a saber, si algun dia, en Pere Botero,
rei de la forquilla, empaitarà amb el trident, aquells que atrevidament l’han
desacreditada.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada