dimecres, 12 de febrer del 2014

La postguerra. Dècades anys 40/50/60


El “Lago” i el “Patronato” del “Paraje Pintoresco”

                                                                                           

A les darreries de març de 1960 no ens podiem acostar a l’estany de tanta pluja com queia. El nivell de l’aigua va pujar més del compte i es van inundar tots els camps del voltant perjudicant els cultius de la zona. Els recs i desaiguaments, bruts, tot estava embussat... I tres anys després, amb fred i nevades, l’estanyol el vam veure completament gelat. Quan va tornar la calma, els pescadors apareixien arreu dels voltants de l’estany per capturar lucis, i vora el Bon Repós s’hi construí el primer viver de peixos, i la Societat de Pesca repoblava les aigües amb carpes que es pescaven fàcilment.

La pesca miraculosa la va fer l’atleta banyoli saltador d’obstacles, Tavi Gratacós. Va salvar un nàufrag, una noia que no sabia nedar i que s’havia llençat a l’aigua pensant-se que  flotaria. En Tavi, des d’un banc del passeig es va llençar a l’aigua en sentir els crits d’auxili i la va treure d’uns vuit metres de fondària.

A l’estany hi havia molt moviment. En el 1960 es va construir el primer edifici del Club Natació. Allí hi havia tota la societat banyolina: l’alcalde, Lluis Hereu; el comissari de policia; l’enginyer d’obres; l’arquitecte, Jordi Masgrau i el president del Club, Josep Maria Gimferrer. Era l’any en que estava en ple apogeu l’esport de l’Esquí Nàutic, i el delegat regional d’Esports, Joan Antoni Samaranch, avançava que aportaria la seva col.laboració i que a l’estany es construiria una pista internacional de dos mil metres de llarg per a la pràctica de l’esport del rem i campionats internacionals. I al cap de tres anys, l’estany adquiria encara més renom amb els Campionats d’Europa d’Esquí Nàutic i de Motonàutica.Tots vam quedar admirats amb les vistoses desfilades i actuacions del Cometa Humano que completaren unes altes competicions esportives molt ampliades i comentades a la premsa i TVE. Els noms de l’esquiadora luxemburguesa, Sylvia Hussermann i de l’espanyol, Víctor Palomo anaven de boca en boca, si bé a nosaltres ens feia més il.lusió parlar d’en Quim Pujol de qui es tindria molt en compte en les proves de natació. Aconseguí esser-ne elegit el millor esportista banyolí de 1961. Les travessies a l’estany ja arribaven a la vintena edició.

 La gent remava, esquiava i nedava. Però els transeunts encara no podíem veure l’estany sense entrebancar-nos pels clots del passeig. Requeria un esforç per part de l’Ajuntament arranjar la carretera. I un esforç considerable per part del  Patronato del Lago que en el 1963 rebia una ordre signada per Francisco Franco i publicada al Boletin Oficial del Estado en què es deia que les atribucions i competències del Patronato s’extenien a tota la zona, que es considerava Paraje Pintoresco i al paisatge de tot el seu perímetre: “el Cerro del Convent Vell, Mirador del Lago, Mas Ordis, Camino de Marlan, Cerro de las Gitanas, Salt del Macho, Montaña de Sant Patllari, Las Estunas, Font Pudosa, Puig Colomer y Pla de la Draga”. Des de la revista Horizontes es celebrava la promulgació del Decreto, ja que era necessari reformar la composició del Patronato constituit el 1940. S’havia d’actualitzar, i es demanava que no n’hi havia  prou de que presidissin el “Patronatu” els titulars d’alts càrrecs “nacionales y provinciales”. I requeria que es donessin a conèixer tot seguit “los dos vecinos de reconocido arraigo en cada uno de los pueblos

 de Bañolas y de Porqueras” i dels “dos concejales” que havien de ser nomenats vocals. Els banyolins podien complaure’s del nomenament de vocal als presidents del Club Natació i Club de Pesca, però es trobava a faltar el president del Centre d’Estudis Comarcals.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada